Gdy temperatury za oknem sięgają zenitu, orzeźwiający napój staje się prawdziwym wybawieniem. Nie tylko uzupełnia płyny w organizmie i gasi pragnienie, ale daje też chwilę wytchnienia. Serwowanie zimnych napitków w upalne dni to jednak sztuka, która wymaga dobrego przygotowania – zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyki. Oto krótki poradnik jak serwować trunki latem tak, by stały się one ozdobą stołu i umilały gorące dni w sposób praktyczny, ale i wizualnie satysfakcjonujący. Obie te kwestie (funkcjonalność i estetykę) z łatwością łączy w sobie szkło użytkowe z Trend For Home.

Odpowiedni dobór szklanek.

Podawanie wody w eleganckich szklankach sprawia, że ten najprostszy na świecie napój nabiera wyjątkowego charakteru. Wybierając szklanki, postaw na jakość ich wykonania i wzornictwo, które doda uroku stołowi. Bezpieczne dla zdrowia i piękne szklane naczynia znajdziesz pod tym adresem.

Wśród jakiego typu szklanek możesz wybierać? Mowa m.in. o:

  • szklankach przeźroczystych (transparentnych): proste linie i gładka powierzchnia to idealny wybór w nowoczesnym stylu,
  • dużych szklankach do napojów zimnych: lemoniada, koktajl owocowy czy mrożona herbata, najlepiej zaprezentują się w pojemnych naczyniach,
  • szklankach typu highball: wysokich i smukłych, idealnych do napojów z dużą ilością lodu,
  • szklankach typu whisky tumbler: niskich i szerokich, świetnych do drinków i napojów warstwowych,
  • kolorowych szklankach do napojów zimnych:
    te dodadzą imprezom radosnego charakteru. Możesz je dopasować do kolorystyki stołu lub użyć różnych barw, aby każdy z gości miał swój unikalny zestaw.

Pora na dzbanki i karafki.

Wybierając dzbanki lub karafki, zwróć uwagę na ich pojemność oraz łatwość nalewania. Dobrze dobrany dzbanek podkreśli charakter napojów, czyniąc je bardziej apetycznymi i sprawi, że nie trzeba będzie ich co chwila uzupełniać.

W ofercie Trend For Home znajdziesz m.in.:

  • szklane dzbanki przeźroczyste: przejrzystość podkreśli świeżość i kolory trunków,
  • dzbanki z kolorowego szkła: optymistyczne i wprowadzające żywe akcenty na stół,
  • karafki do wody i napojów z naturalnym korkiem: pozwolą Ci na dodanie owoców i ziół, wzbogacających smak napojów i zabezpieczą je przed insektami czy kurzem.

Jak utrzymać niską temperaturę napojów latem?

Masz już komplet naczyń, czas pomyśleć o tym, jak serwować napoje, by dłużej były kuszące. Jednym z największych wyzwań jest utrzymanie ich w odpowiednio niskiej temperaturze. Oto kilka pomysłów, jak możesz poradzić sobie z tym problemem:

  • lód w oryginalnej formie: zamiast tradycyjnych, kwadratowych kostek, spróbuj bardziej kreatywnych rozwiązań np. lód jak gwiazdki, gitary, misie,
  • whisky stones: czyli metalowe lub kamienne kostki wielokrotnego użytku, które nie rozrzedzają napojów,
  • lód z owocami, ziołami: zamrożone kawałki owoców i ziół takie jak truskawki, winogrona czy mięta, nadają napojowi oryginalny wygląd i smak,
  • świeże plastry cytrusów: cytryny, limonki i pomarańcze dodadzą orzeźwiającej świeżości,
  • lodówki turystyczne i termosy: utrzymują niską temperaturę napojów przez długi czas, nawet w gorące dni.

Prezentacja napojów jako ozdoby stołu.

Serwowanie zimnych napojów to nie tylko kwestia funkcjonalności, ale także estetyki. Kilka prostych trików pozwoli na stworzenie eleganckiej i oryginalnej oprawy:

  • owoce i zioła jako dekoracja: dodanie ich do napojów jest świetnym sposobem na urozmaicenie smaku i wyglądu,
  • kolorowe słomki i parasolki: postaraj się o ekologiczne papierowe lub stalowe/miedziane dekoracje, które nadadzą napojom letniego charakteru. Dopasuj je do kolorystyki dekoracji,
  • podkładki, bieżniki, obrusy i serwetki: praktyczne, ale również ozdobne akcesoria,
  • wazony dekoracyjne: uzupełnij świeżymi kwiatami,
  • eleganckie dzbanki, szklanki i karafki: wybierz te z TFH, a staną się pięknym i centralnym punktem stołu.

Komentarze

Dodaj komentarz