Gdy temperatury za oknem sięgają zenitu, orzeźwiający napój staje się prawdziwym wybawieniem. Nie tylko uzupełnia płyny w organizmie i gasi pragnienie, ale daje też chwilę wytchnienia. Serwowanie zimnych napitków w upalne dni to jednak sztuka, która wymaga dobrego przygotowania – zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyki. Oto krótki poradnik jak serwować trunki latem tak, by stały się one ozdobą stołu i umilały gorące dni w sposób praktyczny, ale i wizualnie satysfakcjonujący. Obie te kwestie (funkcjonalność i estetykę) z łatwością łączy w sobie szkło użytkowe z Trend For Home.
Odpowiedni dobór szklanek.
Podawanie wody w eleganckich szklankach sprawia, że ten najprostszy na świecie napój nabiera wyjątkowego charakteru. Wybierając szklanki, postaw na jakość ich wykonania i wzornictwo, które doda uroku stołowi. Bezpieczne dla zdrowia i piękne szklane naczynia znajdziesz pod tym adresem.
Wśród jakiego typu szklanek możesz wybierać? Mowa m.in. o:
- szklankach przeźroczystych (transparentnych): proste linie i gładka powierzchnia to idealny wybór w nowoczesnym stylu,
- dużych szklankach do napojów zimnych: lemoniada, koktajl owocowy czy mrożona herbata, najlepiej zaprezentują się w pojemnych naczyniach,
- szklankach typu highball: wysokich i smukłych, idealnych do napojów z dużą ilością lodu,
- szklankach typu whisky tumbler: niskich i szerokich, świetnych do drinków i napojów warstwowych,
- kolorowych szklankach do napojów zimnych:
te dodadzą imprezom radosnego charakteru. Możesz je dopasować do kolorystyki stołu lub użyć różnych barw, aby każdy z gości miał swój unikalny zestaw.
Pora na dzbanki i karafki.
Wybierając dzbanki lub karafki, zwróć uwagę na ich pojemność oraz łatwość nalewania. Dobrze dobrany dzbanek podkreśli charakter napojów, czyniąc je bardziej apetycznymi i sprawi, że nie trzeba będzie ich co chwila uzupełniać.
W ofercie Trend For Home znajdziesz m.in.:
- szklane dzbanki przeźroczyste: przejrzystość podkreśli świeżość i kolory trunków,
- dzbanki z kolorowego szkła: optymistyczne i wprowadzające żywe akcenty na stół,
- karafki do wody i napojów z naturalnym korkiem: pozwolą Ci na dodanie owoców i ziół, wzbogacających smak napojów i zabezpieczą je przed insektami czy kurzem.
Jak utrzymać niską temperaturę napojów latem?
Masz już komplet naczyń, czas pomyśleć o tym, jak serwować napoje, by dłużej były kuszące. Jednym z największych wyzwań jest utrzymanie ich w odpowiednio niskiej temperaturze. Oto kilka pomysłów, jak możesz poradzić sobie z tym problemem:
- lód w oryginalnej formie: zamiast tradycyjnych, kwadratowych kostek, spróbuj bardziej kreatywnych rozwiązań np. lód jak gwiazdki, gitary, misie,
- whisky stones: czyli metalowe lub kamienne kostki wielokrotnego użytku, które nie rozrzedzają napojów,
- lód z owocami, ziołami: zamrożone kawałki owoców i ziół takie jak truskawki, winogrona czy mięta, nadają napojowi oryginalny wygląd i smak,
- świeże plastry cytrusów: cytryny, limonki i pomarańcze dodadzą orzeźwiającej świeżości,
- lodówki turystyczne i termosy: utrzymują niską temperaturę napojów przez długi czas, nawet w gorące dni.
Prezentacja napojów jako ozdoby stołu.
Serwowanie zimnych napojów to nie tylko kwestia funkcjonalności, ale także estetyki. Kilka prostych trików pozwoli na stworzenie eleganckiej i oryginalnej oprawy:
- owoce i zioła jako dekoracja: dodanie ich do napojów jest świetnym sposobem na urozmaicenie smaku i wyglądu,
- kolorowe słomki i parasolki: postaraj się o ekologiczne papierowe lub stalowe/miedziane dekoracje, które nadadzą napojom letniego charakteru. Dopasuj je do kolorystyki dekoracji,
- podkładki, bieżniki, obrusy i serwetki: praktyczne, ale również ozdobne akcesoria,
- wazony dekoracyjne: uzupełnij świeżymi kwiatami,
- eleganckie dzbanki, szklanki i karafki: wybierz te z TFH, a staną się pięknym i centralnym punktem stołu.
Komentarze