Zbieranie kompostu to powszechna praktyka w każdym domu dbającym o środowisko. Stworzenie tego naturalnego nawozu nie tylko jest łatwym sposobem na ograniczenie odpadów z gospodarstw domowych, ale materia organiczna dodaje również cenne składniki odżywcze do gleby, a nawet wykazano, że tłumi szkodliwe patogeny , które mogą rozwijać się pod ziemią. Jednak nowe badanie opublikowane w Nature Microbiology ujawnia, że oporny na leki grzyb może rosnąć w kompoście i zarażać ludzi, którzy wdychają jego zarodniki.
Sprawca, Aspergillus fumigatus , jest powszechnym patogenem grzybiczym, który zaraża ludzi na całym świecie, w tym ponad 2 miliony w samej Unii Europejskiej . Jednak leki zwykle stosowane w leczeniu A. fumigatus stały się mniej skuteczne w ostatnich latach, a ta lekooporność stawia zagrożone populacje, takie jak pacjenci z białaczką, w jeszcze większym niebezpieczeństwie .
Dowiedz się, co można kompostować, a co nie
Jednym z łatwych sposobów na utrzymanie czystego pojemnika na kompost jest przestrzeganie ścisłej listy towarów nadających się do kompostowania. Agencja Ochrony Środowiska zaleca dodawanie równych ilości „zieleń” i „brązów” do kompostu oraz odpowiedniej ilości wody. Tylko kompostowanie zalecanych elementów pomoże utrzymać Twój pojemnik na kompost w sposób wydajny i czysty.
Warzywa
Do tej kategorii należą owoce, warzywa, fusy po kawie, ścinki trawy, torebki herbaty, skorupki jajek, rośliny doniczkowe, liście, włosy i ozdoby ogrodowe. Dostarczają azot, który napędza fotosyntezę i wzrost roślin.
Odpady
Rozważ te źródła węgla w kompoście. Jako budulec komórek, węgiel jest źródłem energii w glebie. Martwe liście, gałęzie, łupiny orzechów, poszatkowana gazeta, poszatkowana tektura, siano, słoma, trociny i popiół drzewny zaspokajają tę potrzebę.
Czego nie kompostować
Istnieje jednak kilka elementów, przed którymi EPA ostrzega przed kompostowaniem . Nigdy nie kompostuj żadnej części czarnego orzecha włoskiego, ponieważ jego liście, gałązki i gałęzie mogą uwalniać toksyczne substancje, które mogą uszkodzić Twój ogród. I chociaż popiół drzewny jest dobrym źródłem węgla w kompoście, węgiel i popiół z węgla drzewnego są potencjalnie szkodliwe dla roślin. Produkty mleczne, tłuszcze, resztki zwierząt i ryb oraz jaja – wszystkie one nieprzyjemnie pachną i mogą przyciągnąć gryzonie i muchy. Odpady zwierząt domowych i chore rośliny stwarzają ryzyko wprowadzenia chorób i pasożytów do wcześniej zdrowego kompostu. Ponadto przycinanie ogródka poddane działaniu chemicznych pestycydów może zabić pożyteczne mikroorganizmy, które pomagają kompostować materiały organiczne.
Zaspokój potrzebę szybkości kompostu
Aby pomóc kompostowi… kompostowi, powinieneś posiekać i rozdrobnić wszystkie swoje materiały. Stwarza to większą powierzchnię na skrawkach, na której mogą się przyczepić mikroorganizmy, i pomaga im szybciej rozkładać naturalne materiały. Papiery i gałęzie można rozdrabniać, a resztki jedzenia można posiekać lub zmiażdżyć.
Objętość twojego pojemnika może również pomóc w przenoszeniu drobnoustrojów. Cornell’s Waste Management Institute twierdzi, że pojemniki o wielkości od 3 do 5 stóp sześciennych (27 do 135 stóp sześciennych) stworzą najszybszy kompost. Mniejsze pojemniki mają trudności z utrzymaniem ciepła wytwarzanego podczas kompostowania, a większe pojemniki utrudniają dotarcie powietrza do wewnętrznych drobnoustrojów. W okresach suchych dodanie wody pomoże również w procesie rozkładu poprzez podtrzymywanie drobnoustrojów.
Aby określić, czy kompost szybko się psuje, po prostu zmierz jego temperaturę. Mikroorganizmy wytwarzają ciepło podczas rozkładu materiału organicznego, a wysoka temperatura wiąże się z szybkim rozkładem.
Wysokie temperatury również pomagają zachować bezpieczeństwo kompostu. EPA twierdzi, że aby znacznie zmniejszyć liczbę patogenów, kompost powinien być przechowywany w temperaturze 104 stopni Fahrenheita przez co najmniej pięć dni, a ponad 131 stopni przez co najmniej cztery godziny w tym samym czasie. Tym razem pomaga zniszczyć larwy much, nasiona chwastów i niektóre patogeny wrażliwe na temperaturę. Jednak większość mikroorganizmów nie może przetrwać w temperaturach powyżej 140 stopni, więc jeśli twój kompost zaczyna zbliżać się do tego poziomu, powinieneś go wymieszać, aby go ochłodzić.
Po tym etapie szybkiego rozkładu i wysokich temperaturach, który może zająć tygodnie lub miesiące, rozkład zwolni, a temperatura Twojego kompostu spadnie. Końcowe etapy kompostowania pomagają ustabilizować materiał, dzięki czemu można go używać w swoim ogrodzie.
Jak trzymać pleśń z dala od kompostownika?
Niestety, po prostu nie da się usunąć wszystkich mikroorganizmów i grzybów z kompostownika. Kompost potrzebuje mikroorganizmów i grzybów , aby zamienić odpady w urodzajny kompost. Ponadto A. fumigatus jest tak powszechny, że ludzie wdychają jego zarodniki wielokrotnie w ciągu dnia . Większość ludzi może wdychać zarodniki bez reakcji. Ale kiedy zaraża pacjentów z obniżoną odpornością, grozi im poważne zagrożenie dla zdrowia, w tym śmierć . Przy tak dużej liczbie zarodników Cornell zaleca kilka kluczowych środków bezpieczeństwa poza właściwymi materiałami do kompostowania i kontrolą temperatury.
- Dobra higiena: mycie rąk , unikanie dotykania twarzy i inne umiejętności z dzieciństwa są nadal przydatne. Praktykując podstawową higienę, kompostowniki mogą zmniejszyć ryzyko powstania mikroorganizmów kompostowych.
- : Nie wyrzucaj jeszcze swoich masek ( z kilku powodów ). Respiratory N95 są zatwierdzone przez Narodowy Instytut Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, aby zapobiegać wdychaniu małych cząstek pleśni. Rękawiczki mogą również chronić dłonie przed zarodnikami pleśni.
- Powiew świeżego powietrza: Jeśli A. fumigatus zostaną wprowadzone do domu, istnieje kilka sposobów zapobiegania ich gromadzeniu się. Napraw nieszczelności, utrzymuj niski poziom wilgotności i czyść łazienki produktami, które zabijają pleśń. Najłatwiejszą metodą jest jednak pozostawienie otwartych okien . Zmaksymalizowany przepływ powietrza pomoże uniknąć gromadzenia się zarodników w powietrzu .
- Poznaj swoje granice: Osoby z obniżoną odpornością są najbardziej narażone na zakażenie lekoopornym A. fumigatus. Najnowsze badanie wskazuje na ryzyko dla ludzi ze względu na te ewoluujące zarodniki, a Centers for Disease Control and Prevention zauważa, że oporne na leki grzyby mają poważnie ograniczone możliwości leczenia. Ogrodnikom wysokiego ryzyka można zalecić unikanie kompostowania, a Cornell zaleca zachowanie ostrożności podczas obchodzenia się z kompostem.
Grzyby istnieją oczywiście od miliona lat i są nieuniknioną częścią kompostowania. Ale jeśli poświęcisz trochę czasu na utrzymanie czystego pojemnika na kompost, zwrócisz uwagę na temperaturę kompostu i zachowasz higienę, zmniejszysz ryzyko, że złe mikroorganizmy przeważą nad dobrymi.
Komentarze